аутор:
Мишко Станишић

илустратор:
Габриел Каусбрук

”Архивисти и заборављене кутије” је кратка графичка новела која служи као увод у остале приче из збирке ”Естер”.

У овој краткој и једноставној причи, Холандски илустратор Габријел Каусбрук је кроз неколико цртежа рађеним њему својеврсним графичким језиком представио своју визију предратног Београда и живота Јевреја у Србији у то време. Ове илустрације нам доказују да је Холокауст једно опште, европско, универзално историјско искуство, које је Габријел упознао пре свега кроз приче о страдањима холандских Јевреја, као и кроз искуства кроз које је и његова породица прошла за време Холокауста. Тако је једном холандском илустратору, који је у Београду био само једном, прича о Холокаусту у Србији била сасвим блиска, позната и разумљива, да није оклевао ни часа да се упусти у њено илустровање. Очигледно, учећи о Холокаусту у Србији, боље разумемо и страдања Јевреја и других жртава нацизма и у другим земљама у Европи.

С друге стране, као и друге приче у збирци ”Естер”, и ова се ослања на истините догађаје. Архивисти Историјског архива Београда заиста јесу пронашли ”заборављене кутије”, и инспирисани документационом грађом коју су пронашли – као да заиста јесу чули гласове београдских Јевреја у депоу архива како им причају своје приче након, сада већ 75 година – Историјски архив Београда је започео обиман посао на повезивању података и докумената из различитих архивских фондова у једну нову, савремену базу података о јеврејским жртвама страдалим у логору на Сајмишту. На тај начин, захваљујући ентузијазму и инспирацији архивиста, и збирка ”Естер” је угледала светло дана.

Да ли се они стварно зову Јеца, Влада и Тијана (а можда се баш тако зову?) није ни важно. Оно што је сигурно је да је рад архивиста и историчара не само изузетно занимљив и узбудљив, него и племенит и веома битан – јер на крају крајева, својим радом они су последњи који се боре да нацистички план о уништењу свих трагова о постојању Јевреја никада не успе, и који чувају неку девојчицу, која се можда заиста зове Естер, од вечног заборава.