Ципеле за трчање је драматизована графичка новела о страдању Јевреја у Панчеву и Београду, базирана на стварним историјским ликовима и догађајима, сведочанствима, историјској документацији и грађи.

Томислав Фишер је једанаестогодишњи дечак из Панчева који живи у Панчеву са својом породицом: млађом сестром Саром, мајком Клару и оцем Леом, а ту је и омиљени стриц Јован који живи у Београду. У приземљу њихове куће је продавница ”Офнер и син” коју је основао Кларин отац, у којој Томиславов отац ради. После школе Томислав се често игра са другарима Мирославом и Јоханом. У национално разноликој банатској средини, Томислав је Јеврејин, Мирослав Србин а Јохан банатски Немац, што им ни најмање не смета да буду добри другари и да заједно навијају за панчевачкиг атлетичара Јулија Бауера, репрезентативца Југославије у трчању на 100 метара који је боје Југославије бранио на Европском првенству у атлетици у Италији, и на Олимпијади у Немачкој. Ту је и девојчица Агнес, којој се Томислав потајно свиђа. Када су Томислав и његова сестра Сара у посети код стрица Јована у Београду, посетиће и књижару Геце Кона и пробати чувени какао у ”Руском цару”. Али са немачком окупацијом све се мења и Панчево се претвара у место терора и злочина. Након што су протерани преко Дунава, у Београду више нема књижаре Геце Кона, а на излозима су плакати који најављују ”Антимасонску изложбу”…

Ципеле за трчање је прича о страдању Јевреја у Банату за време Холокауста, и о компликованим моралним дилемама које се намећу у тешким ситуацијама, испричана из перспективе дечака Томислава Фишера.