Cipele za trčanje je dramatizovana grafička novela o stradanju Jevreja u Pančevu i Beogradu, bazirana na stvarnim istorijskim likovima i događajima, svedočanstvima, istorijskoj dokumentaciji i građi.

Tomislav Fišer je jedanaestogodišnji dečak iz Pančeva koji živi u Pančevu sa svojom porodicom: mlađom sestrom Sarom, majkom Klaru i ocem Leom, a tu je i omiljeni stric Jovan koji živi u Beogradu. U prizemlju njihove kuće je prodavnica ”Ofner i sin” koju je osnovao Klarin otac, u kojoj Tomislavov otac radi. Posle škole Tomislav se često igra sa drugarima Miroslavom i Johanom. U nacionalno raznolikoj banatskoj sredini, Tomislav je Jevrejin, Miroslav Srbin a Johan banatski Nemac, što im ni najmanje ne smeta da budu dobri drugari i da zajedno navijaju za pančevačkig atletičara Julija Bauera, reprezentativca Jugoslavije u trčanju na 100 metara koji je boje Jugoslavije branio na Evropskom prvenstvu u atletici u Italiji, i na Olimpijadi u Nemačkoj. Tu je i devojčica Agnes, kojoj se Tomislav potajno sviđa. Kada su Tomislav i njegova sestra Sara u poseti kod strica Jovana u Beogradu, posetiće i knjižaru Gece Kona i probati čuveni kakao u ”Ruskom caru”. Ali sa nemačkom okupacijom sve se menja i Pančevo se pretvara u mesto terora i zločina. Nakon što su proterani preko Dunava, u Beogradu više nema knjižare Gece Kona, a na izlozima su plakati koji najavljuju ”Antimasonsku izložbu”…

Cipele za trčanje je priča o stradanju Jevreja u Banatu za vreme Holokausta, i o komplikovanim moralnim dilemama koje se nameću u teškim situacijama, ispričana iz perspektive dečaka Tomislava Fišera.