Ципеле за трчање, сцена 1 | ВРЕМЕ: понедељак 9. новембар 1938. | МЕСТО: некада Старчевачка улица, данас улица Жарка Зрењанина 2, Панчево

Продавница Офнер и син

сиже:

Томислав Фишер је дечак из Панчева. Он живи са родитељима, оцем Леом и мајком Кларом, и млађом сестром Саром. У приземљу њихове куће у Старчевачкој улици је радња ”Офнер и син” коју је основао Томиславов деда, Кларин отац. У радњи ради Томиславов отац као трговац.

Продавница мешовите робе ”Офнер и син” је позната у Панчеву по квалитетној роби и услужним трговцима. Томсилавов отац увек помаже муштеријама да спакују купљену робу и често их испраћа све до улице, где им говори ”Хвала на посети госпођо! Поздравите код куће!“ А када би муштерије долазиле са децом, Томиславов отац би имао обичај да децу забавља тако што би посебним гласом брзо изговарао: ”Брсти бршљан брдска коза, јарац јаре јарком воза. Сврака свраку прескакала, свака сврака скака на два крака”, а деца би се смејала и покушавала да понове.

Фишерови су Јевреји. У разноликој банатској средини живе различите верске и националне групе: Срби, банатски Немци, Јевреји, Румуни, Мађари, Роми и други. Улицама Панчева пролазе и аутомобили и коњске запреге, а на улици се могу чути разни језици: и немачки, и мађарски, и румунски, мада већина говори српски.

На путу из школе Томислав пролази кроз центар Панчева, поред разноликих продавница и занатских радњи, ресторана ”Трубач” и Пучке банке. На повратку из школе Томислава често дочекује његова сестра Сара и маше му са балкона њихове куће.

Прочитано

Локација:

Историјске фотографије и други материјали

Данас:

Жарка Зрењанина 2 данас

Pismo:

© Terraforming 2016
www.terraforming.org

Текст и сценарио: Мишко Станишић
Илустрације: Тибериу Бека
Истраживач и консултант: др Чедомила Маринковић