Cipele za trčanje, scena 1 | VREME: ponedeljak 9. novembar 1938. | MESTO: nekada Starčevačka ulica, danas ulica Žarka Zrenjanina 2, Pančevo

Prodavnica Ofner i sin

siže:

Tomislav Fišer je dečak iz Pančeva. On živi sa roditeljima, ocem Leom i majkom Klarom, i mlađom sestrom Sarom. U prizemlju njihove kuće u Starčevačkoj ulici je radnja ”Ofner i sin” koju je osnovao Tomislavov deda, Klarin otac. U radnji radi Tomislavov otac kao trgovac.

Prodavnica mešovite robe ”Ofner i sin” je poznata u Pančevu po kvalitetnoj robi i uslužnim trgovcima. Tomsilavov otac uvek pomaže mušterijama da spakuju kupljenu robu i često ih ispraća sve do ulice, gde im govori ”Hvala na poseti gospođo! Pozdravite kod kuće!“ A kada bi mušterije dolazile sa decom, Tomislavov otac bi imao običaj da decu zabavlja tako što bi posebnim glasom brzo izgovarao: ”Brsti bršljan brdska koza, jarac jare jarkom voza. Svraka svraku preskakala, svaka svraka skaka na dva kraka”, a deca bi se smejala i pokušavala da ponove.

Fišerovi su Jevreji. U raznolikoj banatskoj sredini žive različite verske i nacionalne grupe: Srbi, banatski Nemci, Jevreji, Rumuni, Mađari, Romi i drugi. Ulicama Pančeva prolaze i automobili i konjske zaprege, a na ulici se mogu čuti razni jezici: i nemački, i mađarski, i rumunski, mada većina govori srpski.

Na putu iz škole Tomislav prolazi kroz centar Pančeva, pored raznolikih prodavnica i zanatskih radnji, restorana ”Trubač” i Pučke banke. Na povratku iz škole Tomislava često dočekuje njegova sestra Sara i maše mu sa balkona njihove kuće.

Pročitano

Lokacija:

Istorijske fotografije i drugi materijali

Danas:

Žarka Zrenjanina 2 danas

Pismo:

© Terraforming 2016
www.terraforming.org

Tekst i scenario: Miško Stanišić
Ilustracije: Tiberiu Beka
Istraživač i konsultant: dr Čedomila Marinković