Ципеле за трчање, сцена 8 | ВРЕМЕ: уторак – петак 22. април 1941. – 1. август 1941. | МЕСТО: некада Старчевачка улица, данас улица Жарка Зрењанина 2, Панчево

Дани смрти

сиже:

Немачка војска је брзо сломила отпор Југословенске војске и окупирала земљу.  12. априла ушли су у Панчево. Наступили су страшни дани. Фолксдојчери преузимају власт у Банату. Уведен је низ антијеврејских мера. На свим излозима трговина чији су власници били Јевреји исписано је жутим слвима ”Јеврејин” на немачком језику. Јевреји морају да носе жуте траке око руке. Јеврејима је чак било забрањено да ходају тротоаром. Немачки војници и фоксдојчери малтретирају и туку Јевреје по улицама Панчева. Томислав је кришом вирио кроз прозор своје собе, сакривен иза завесе. Видео је како су тукли чика Јакова.

Крајем априла немачка војска и домаћи фолксдојчери испред зида градског гробља убијају 36 насумично покупљених Срба са панчевачких улица. Убијен је и професор Јован Максин који је предавао историју у Панчевачкој гимназији. И Мирославов деда Миленко је обешен. Главни егзекутор је панчевачки Немац, лимар Херман Брум.

Док је трајало стрељање и вешање окупљени немачки војници и фолксдојчери се смеју и задиркују невине жртве. Све је то снимио и војни фотограф немачке војске.

Прочитано

Локација:

Историјске фотографије и други материјали

Данас:

Жарка Зрењанина 2 данас

Pismo:

© Terraforming 2016
www.terraforming.org

Текст и сценарио: Мишко Станишић
Илустрације: Тибериу Бека
Истраживач и консултант: др Чедомила Маринковић