Cipele za trčanje, scena 8 | VREME: utorak – petak 22. april 1941. – 1. avgust 1941. | MESTO: nekada ul. Starčevačka, danas ul. Žarka Zrenjanina 2, Pančevo

Dani smrti

siže:

Nemačka vojska je brzo slomila otpor Jugoslovenske vojske i okupirala zemlju.  12. aprila ušli su u Pančevo. Nastupili su strašni dani. Folksdojčeri preuzimaju vlast u Banatu. Uveden je niz antijevrejskih mera. Na svim izlozima trgovina čiji su vlasnici bili Jevreji ispisano je žutim slvima ”Jevrejin” na nemačkom jeziku. Jevreji moraju da nose žute trake oko ruke. Jevrejima je čak bilo zabranjeno da hodaju trotoarom. Nemački vojnici i foksdojčeri maltretiraju i tuku Jevreje po ulicama Pančeva. Tomislav je krišom virio kroz prozor svoje sobe, sakriven iza zavese. Video je kako su tukli čika Jakova.

Krajem aprila nemačka vojska i domaći folksdojčeri ispred zida gradskog groblja ubijaju 36 nasumično pokupljenih Srba sa pančevačkih ulica. Ubijen je i profesor Jovan Maksin koji je predavao istoriju u Pančevačkoj gimnaziji. I Miroslavov deda Milenko je obešen. Glavni egzekutor je pančevački Nemac, limar Herman Brum.

Dok je trajalo streljanje i vešanje okupljeni nemački vojnici i folksdojčeri se smeju i zadirkuju nevine žrtve. Sve je to snimio i vojni fotograf nemačke vojske.

Pročitano

Lokacija:

Istorijske fotografije i drugi materijali

© Terraforming 2016
www.terraforming.org

Tekst i scenario: Miško Stanišić
Ilustracije: Tiberiu Beka
Istraživač i konsultant: dr Čedomila Marinković