USPAVANKA II

Spavaj, spavaj, ptiče malo!
Spavaj, čedo, tihim snom,
ti si slavuj srcu mom!
Kraj kolevke bdet će mati,
sve dok zora ne pozlati.
Krilo sunca, tvoje gnezdo,
spavaj, spavaj sretna zvezdo!

SOVLJARNI II

Sov, sov, čirikljorrije ciknije!
Sov, guglije, poloće suneja,
tu san slavujo ileske mungrosko!
Paše ljuljarni či sovela ći dej,
džikaj e detharin či sunakavola.
Phak e khamesko, ćiro korbano,
sov, sov bahtali čerajino!

Izvor: Maja i Rajko Jovanović

Legenda – Tajna sedme noći –

Na dvoru kraljice Kašali, živelo se kao na svakom dvoru. Svita je stalno u pokretu, a njene pratilje, dobre vile suđaje imaju pune ruke posla. Dvor kao dvor, raskoš nebrojanih odaja, lepršanje muzike uz tihi, pritajeni žubor nebrojanih vodoskoka. Bogatstvo riznica okićeno laticama i perjem čarobnih boja. Ali taj dvor ipak nije kao svaki drugi dvor. Na njemu žive samo žene. To je jedini dvor gde samo kraljica sedi za razbojem i tka.
Romkinje, pripadnice prastarog naroda i danas čuvaju svoja stara verovanja. U njima i danas kraljica Kašali na svom dvoru ’’tka košulju dobre sreće’’ za svako rođeno romsko dete. U velikom poslu potrage za srećom i određivanjem sudbine deteta njoj pomažu njene pratilje suđaje.
Sedmi dan posle porođaja suđaje kreću ka određivanju sudbine rođenog deteta. Majka ne sme da spava te noći ’’da sreća deteta ne bi zaspala’’. Da su sve Romkinje ostale odane i verne veri promajki, Romi bi odavno na putu ka sreći zastali. Možda bi to bilo na pola puta zvezdama okovanog druma, ovako…
No, kao i druge žene, i Romkinje su samo žene. Živeći na prostorima raznih susretanja primale su postojeću veru i zaboravile ’’pravilo sedme noći po porođaju’’. Ako neka uspe da ga ispuni, sreća njenog potomstva je u sigurnim rukama kraljice Kašali i njenih suđaja. Za takvu decu čije majke poštuju veru pomajki osigurana je sreća postojanja. Ona sigurno neće umreti od bolesti, uroka, ili gladi. Neko će ih zaista voleti i biće lepi i srećni. Bogatstvo sa tim nema veze, to nije u rukama kraljice Kašali, a ni Romkinja.
Važno je živeti, biti srećan, sa tim bogatstvo nema veze. Moćna je Kašali… Ona i suđaje same sagrade dvorac gigantske ptice Čarani, koja proguta vatru svakih 999 godina, a onda se ponovo rađa iz pepela. Romkinje tvrde da Kašali i suđaje taj dvorac opet same podignu i tako čuvaju pticu Čarani, jer je ona Romkinjama potrebna zbog vatre koja ne sme da se gasi…