ИЛУСТРАЦИЈА 10: Београд | ВРЕМЕ: НАПИСАТИ | МЕСТО: Пред Београдом

Срећни путу
носим те као ожиљак,
носим те
на голим леђима,
носим тe
немам те коме оставити.
Ноћ се спрема
где ћу преспавати?

***

Bahtaleja droma
inđaravtu sar ran,
Inđaravtu
pe nanđe zeja,
Inđaravtu
naj kaske te ačhavavtu.
Rjat avel
kaj mukavama sovimasa?

***

(Одломак)
Трифун Димић, Сутра ћу на пут.

ИЛУСТРАЦИЈА 11: Радијски оркестар | ВРЕМЕ: НАПИСАТИ | МЕСТО: Зграда САНУ, некадашња зграда Радио Београда

Видећете са пролећа,
добра коња, кола добра,
и пружићу руке свету,
бићу момак и господин
с четир коња на вашару.

***

Maj dikhlema marcineju,
lašjo vurdon lašjo graso,
saj lumnjasa šaj das vasu,
de raj Devla ke sim šljavo,
štar bogonen me tradavu.

***

(Одломак)
Ромска народна поезија, Породичне песме.
Песма записана од Руже Стојков, рођ. 1936. године, у Новом Милошеву.

СЦЕНА 12: Од Кнез Михаилове до Јатаган Мале | ВРЕМЕ: Предратно време | МЕСТО: Зграда САНУ, некадашња зграда Радио Београда и Јатаган Мала

Заклео сам се на хлеб и со
На камен и дрво
Заборавићу лутања.

***

Haljem sovlji po manro thaj lon
Po bar thaj kaš
Kaj ka bistrav e phirimate

***

Алија Краснићи

Од Кнез Михаилове до Јатаган Мале | Naslov na romskom

Верзија на српском ускоро!

Верзија на ромском и енглеском ускоро!

Музика

Инструментал: Кроз поноћ нему
Извођач: Оркестар Јанике Балажа, 1974. године.

Инструментал: Коло
Извођач: Оркестар Пере Тумбас Хаје

Инструментал: Стара Чубурка
Извођач: Властимир Павловић Царевац

Рецепти

Шаран на стари ромски начин

Потребни састојци:
● шаран до 1,5 кг
● 50 г маслаца
● 3-4 средња кромпира
● главица и по лука
● 200 г сушене сланине
● чаша киселе павлаке
● пола кашикице црвене паприке
● кашика ситно сецканог листа першуна
● со

Шарана очистите и оперите. Одрезаној глави и репу додајте употребљиву изнутрицу и ставите посебно за чорбу од шарана. Труп разрежите хоризонтално на комаде широке два – три цм. Посолите их и ставите на страну.

У ватросталну посуду или тепсију ставите маслац да се растопи, а на њега нарежите тање кришке (као за кромпир – салату) куваног кромпира. Распоредите их тако да покрију дно. Посолите их и на њих изрежите (на колутове) врло танке кришке лука, на лук сасвим танке кришке сланине. На све то положите одозго комаде шарана.

Затим прелијте преко свега пола чаше киселе павлаке. Пеците у пећници на средњој температури око двадесет пет минута. Када је кромпир мекан, извадите посуду и преко јела посипајте сецкани лист першуна и црвену паприка, те прелијте остатак павлаке.

Уз јело можете послужити и зелену салату.

Прочитано