Временска линија 1:
Националсоцијализам и антисемитизам у нацистичкој Немачкој, и Холокауст

Идеологија мржње која је водила у Холокауст

др Санела Шмид
историчар

Модерни антисемитизам

Крајем 19. века: рађање модерног антисемитизма у Европи. За разлику од ранијих облика антисемитизма, посебно хришћанског антијудаизма, на сцену ступа псеудо-научни облик антисемитизма заснован на национализму, расизму и социјал-дарвинизму.

Немачка губи Први светски рат

Немачка губи Први светски рат. Укида се монархија и проглашава република.

Протоколи сионских мудрац

1919. излази прво немачко издање „Протокола сионских мудраца“.
(Током хиљаду деветсто двадесетих књига је преведена на многе језике и постала најраспрострањенији антисемитски памфлет у 20. веку. Кључна теза Протокола је светска јеврејска завера, коју националсоцијалисти такође користе у својој пропаганди. У време националсоцијализма Протоколи постају обавезно штиво у школама.)

Версајски мировни уговор

Донет Версајски мировни уговор који има тешке последице за Немачку. Споразум приморава Немачку да разоружа војску и да плаћа ратну одштету.

Основана Нацистичка партија

Основана Националсоцијалистичка немачка радничка партија (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP), скраћено Нацистичка партија.

Атентат на министра спољних послова

Антисемитска, десничарска тајна организација „Организација Конзул“ врши атентат на Јеврејина Валтера Ратенауа, немачког министра спољних послова.

Хитлеров пуч

Након неуспелог такозваног ”Хитлеровог пуча”, Хитлер је ухапшен и проводи неколико месеци у затвору, током којих пише књигу „Моја борба“ (“Mein Kampf”). Након изласка из затвора Адолф Хитлер почиње рад на реорганизацији Нацистичке партије у циљу преузимања власти легалним путем.

Излази Mein Kampf

Прва едиција Хитлерове књиге ”Моја борба”(”Mein Kampf”). У овом екстремно антисемитском раду Хитлер уздиже аријевску расу и заговара расни антисемитизам.

Избори 1928.

На изборима за Рајхстаг у мају у Немачкој Хитлерова Националсоцијалистичка немачка радничка партија (NSDAP) осваја 2,6% гласова.

Млади план

Донет „Млади план“ којим је регулисана обавеза Немачке о плаћању ратне одштете за Први светски рат према Версајском уговору.

Крах берзе у Њујорку

Крах берзе у Њујорку и почетак светске економске кризе.

Избори 1930.

На изборима за Рајхстаг Хитлерова Националсоцијалистичка немачка радничка партија (NSDAP) осваја 18,3 % гласова ( 15,7% више гласова у односе на претходне изборе!) Странка користи економску кризу, представља се као млада динамична партија и користи националистичку, антикомунистичку и антикапиталистичку реторику. Странка се уздржава од антисемитских идеја током кампање у циљу добијања већег броја гласова нарочито од средње класе, што им и успева.

Конференција у Лозани

Kонференција у Лозани одржана Јун-Јул 1932. Немачкој одложено плаћање ратне одштете за Први светски рат на неодређено време.

Избори 1932.

На изборима за Рајхстаг у Немачкој НСДАП осваја 37,3% гласова.

Нацисти на власти

Након постављања Адолфа Хитлера за канцелара његова Националсоцијалистичка партија преузима власт. Расни антисемитизам постаје део владиног програма и државне доктрине.

Укидање грађанска права

Рајхстаг доноси ”Reichstagsbrandverordnung” декрет укида грађанска права. Користи се за затварање свих противника нацизма.

Хитлер канцелар

На изборима 1933. године Хитлер изабран за канцелара. Постепено се успоставља диктатура. О овоме су издата два најважнија закона.

Основан логор Дахау

Основан први концентрациони логор у Немачкој - концентрациони логор Дахау у близини Минхена.

Хитлер доноси законе без Рајхстага

Донет Закон о пуномоћју (Ermächtigungsgesetz), који даје влади (Хитлеру) моћ да доноси законе без учешћа Рајхстага (парламента)

Бојкот јеврејских продавница, лекара и адвоката

Бојкот јеврејских продавница, лекара и адвоката.

Избацивање не-аријеваца из државне службе

Донет ”Закон о обнови професионалне државне службе” ("Gesetz zur Wiederherstellung des Berufsbeamtentums") са циљем да чланове одређених група ”не-аријеваца” разреши дужности из јавних служби. Ово се првенствено односило на Јевреје, те државне службенике са политичким уверењима која нису била у складу са нацистичким идејама, што се највише односило на комунисте. Овим је донет први антисемитски закон у Немачкој још од времена еманципације Јевреја 1871. године. (Извор: Reichsgesetzblatt, No. 34 from 7 April 1933, p. 175) Параграф (број 3) који се тицао не-аријеваца (Јевреја) познат као ,,Аријевски парагаф”. Под притиском Националсоцијалистичке радничке партије скоро све организације, синдикати и професионална удружења усвајају став током 1933. године према ком се искључују Јевреји из готово свих стручних и друштвених сектора.

Основан Гестапо

Основана тајна државна полиција (Geheime Staatspolizei = Gestapo)

Ноћ дугих ножева

30. јуни - 1. јули 1933 „Ноћ дугих ножева”: Како би учврстили Хитлерову апсолутну моћ Гестапо и СС јединице убијају лидере СА (Sturmabteilung) - нацистичке сопствене парамилитарне организације (познате по униформама са смеђим кошуљама), као и друге противнике у својој странци. Најзначајнија жртва је Ернст Рем - лидер СА. Због гласина које су нацисти ширили да је СА планирао пуч те да је због тога морао бити ликвидиран, овај догађај је познат и као „Ремов пуч”

Спаљивање књига јеврејских писаца

Прво у Берлину, а након тога и у другим немачким универзитетским градовима, студентске организације спаљују књиге јеврејских писаца и писаца противника нацистичке идеологије.

Закон о верности Хитлеру

Донет „Закон о верности државних службеника и војника оружаних снага”. Државни службеници и оружане снаге Вермахта полажу заклетву верности Хитлеру.

Нирнбершки закони

Усвојени Нирнбершки закони: „Закон о заштити немачке крви и немачке части“ и „Закон о држављанству“.
Бракови између Немаца (у закону навођених као грађани ”Немачке или сродне крви“) и Јевреја су забрањени. Ванбрачни сексуални односи између Немаца и Јевреја су забрањени. Јеврејима није дозвољено да у својим домаћинствима запошљавају женске особе млађе од 45 година Јеврејима се забрањује истицање заставе или националних боја Рајха. Јеврејима је дозвољено да истичу (само) Јеврејске боје.

Италија у рату против Абисиније

Италија започела рат против Абисиније (данашња Етиопија) у источној Африци.

Антикоминтернски пакт

Основан Антикоминтернски пакт између нацистичке Немачке и Јапана.

Основан логор Бухенвалд

Почетак формирања нацистичког концентрационог логора Бухенвалд. Тиме почиње реорганизација концентрационих логора у Немачкој.

Олимпијске игре 1936.

Хитлер отвара Олимпијске игре у Берлину.

Клупе само за Аријевце

У Берлину се појављују прве клупе са ознаком „само за Аријевце“.

Италија у Антикоминтернском пакту

Италија се прикључује Антикоминтернском пакту.

Вечити Јеврејин - антисемитска изложба

Министар пропаганде Рајха Јозеф Гебелс отвара у Минхену антисемитску изложбу „Вечити Јеврејин“ (Der ewige Jude). Касније приказивана у Бечу, Берлину, Бремену, Дрездену и Магдебургу до јуна 1939. Посетило је 1,2 милиона посетилаца. 1940. године у биоскопима приказиван филм са истим именом.
Изложба "Јеврејин и Француска" (Le Juif et la France) приказивана у Паризу, Бордоу, Нансију септембра 1941 до јануара 1942.
Изложба: "Židovi" приказана у Загребу у мају 1942.

Аншлус Аустрије

Нацистичка Немачка анектира Аустрију. (“Anschluß Österreichs”)

Основан логор Маутхаузена

Формирање Маутхаузена, првог нацистичког логора у Аустрији.

Минхенски споразум

Потписан Минхенски споразум: на крају конференције великих сила Европе у Минхену (нису присутвовали представници Совјетског Савеза и Чехословачке) Чехословачка приморана да уступи нацистичкој Немачкој делове пограничне територије (Судетска област) већински насељене становништвом које говори немачки језик.

Кристална ноћ

Кристална ноћ (“Reichskristallnacht”): Погроми Јевреја широм Нацистичке Немачке. Званични извори Нацистичке Немачке наводе 91 мртвих и 7000 уништених јеврејских радњи. (Извор: Kurt Pätzold: "Reichskristallnacht", in: Enzyklopädie des Nationalsozialismus, hrsg. von Wolfgang Benz, Hermann Graml und Hermann Weiß, 2. Aufl. München 1998 (1997), S. 679-680.)

Уредба о плаћању одштете

Донета Уредба о „плаћању одштете“ по којој су немачки Јевреји присиљени да плате милијарду марака ”одштете”. Донета прва Уредба у циљу елиминације Јевреја из немачке економије којом је Јеврејима забрањено да поседују продавнице и занатске радионице. Јеврејима забрањено да посећују биоскопе, позоришта, концерте и друге културне догађаје. (Извор: AdG, p. 3806; ADAP, Serie D, Bd. V, Nr. 649)

Јеврејима забрањено да похађају немачке школе

Јеврејској деци забрањено да похађају немачке школе. Могли су само да похађају јеврејске школе. Јеврејским студентима забрањено да студирају на немачким универзитетима.

Јеврејима одузете возачке дозволе

Возачке дозволе Јевреја проглашене неважећим.

Јеврејима забрањено да продају на тржницама

Јеврејима забрањено да продају на тржницама.

Анексија Чешке

Нацистичка Немачка окупира а потом и анектира остатак Чешке, дан раније након проглашења Републике Словачке.

Химлерово наређење о емиграцији Јевреја

Химлер издаје наређење: јеврејска илегална емиграција се треба онемогућити. Избеглице и њиховe помагаче послати у концентрационе логоре.

Анексија Албаније

Италија анектира Албанију 7-8.04.1939.

300.000 људи у немачким концентрационим логорима

Према подацима Гестапоа 300.000 људи се налази у немачким концентрационим логорима.

Основан логор за жене у Равензбрику

Основан концентрациони логор за жене у Равензбрику.

Челични пакт

Формиран Челични пакт између Немачког Рајха и Италије.

Јеврејe елиминисати из економског живота

Донета уредба којом Јевреје треба елиминисати из економског живота у Протекторату Чешке и Моравске.

Рибентроп-Молотов споразум

Хитлер и Стаљин потписују Пакт о ненападању између Немачке и Совјетског Савеза (Рибентроп-Молотов споразум)

Почетак Другог светског рата

Немачка напада Пољску и тиме почиње Други светски рат. Хитлер наређује убијање болесних особа у болницама и старачким домовима („акција Т4” или „еутаназија”). Нацисти су убили више од 70.000 особа са инвалидитетом (међу њима је било више од 5.000 деце) до краја рата.

Јеврејима забрањен излазак после 20 часова

Јеврејима забрањен излазак из њихових домова после 20 часова.

Жуте траке за пољске Јевреје

Донета наредба у Кракову да Јевреји морају носити жуту траку са Давидовом звездом. Ускоро се примењивање ове одредбе проширило на читаву окупирану Пољску.

Немачка напада Данску и Норвешку

Немачка војска напада Данску и Норвешку без објаве рата.

Гето у Лођу

Немци формирају гето за Јевреје у Лођу (Litzmannstadt).

Основан логор Аушвиц

Немци формирају концентрациони логор у Аушвицу (Oswiezim) за пољске политичке затворенике.

Немачке трупе у Паризу

Немачке трупе умарширале у Париз.

Француска колаборационистичка влада

Формирање француске колаборационистичке владе (Виши) u julu, која управља са више од 40% француске територије. Остатак Француске, укључујући Париз, је под директном немачком окупацијом.

Аријанизација јеврејских предузећа

”Аријанизација” јеврејских предузећа мора бити завршена до краја године.

Забрана поседовања имовине

У Немачкој Јеврејима забрањено да поседују било какву имовину.

Филма ”Jud Süß”

На филмском фестивалу у Венецији (Biennale) приказана премијера антисемитског филма “Jud Süß”

Варшавски гето

У Варшави изграђен гето за Јевреје.

Италија објављује рат Грчкој

Италија објављује рат Грчкој и започиње инвазију из Албаније.

Мађарска у Тројном пакту

Мађарска се придружила Тројном пакту.

Институт за истраживање јеврејског питања

Немачки главни идеолог Алфред Розенберг отвара у Франкфурту Институт за истраживање ”јеврејског питања” (Institut für die Erforschung der Judenfrage)

Хитлер наређује инвазију и окупацију Југославије

Хитлер наређује инвазију и окупацију Југославије. Антисемитски закони у Румунији раздвајају Јевреје од остале популације.

Инвазија на Грчку и Југославију

Изведена инвазија на Грчку и Југославију.

Проглашење Независне државе Хрватске

Проглашење „Независне државе Хрватске“ у којој усташе долазе на власт.

Немачки расни закони у Источној Европи

Немачки расни закони (Nürnberger Gesetze) проширени на све окупиране територије у Источној Европи.

Операција Барбароса

Немачке трупе напале Совјетски Савез (почетак „Операције Барбароса“)

Погром у Јашију

Погром у Јашију у Румунији: румунски вођа Јон Антонеску наређује да се град Јаши ”очисти” од Јевреја. 13.266 Јевреја убијено углавном од стране румунске полиције.

Mасакр у Лавову

СС јединице у масакру у Лавову (Украјина) убиле 7.000 лица.

Масакр у Кишињеву

Рајнхард Хајдрих добија налог за уништење Јевреја у западној и централној Европи. СС јединице убијају 12.000 Јевреја у Кишињеву (Молдавија).

Атланска повеља

Рузвелт и Черчил прокламују „Атланску повељу” која садржи начела за нови поредак након рата.

филм Вечити Јеврејин

Сви биоскопи у Холандији обавезни да приказују антисемитски филм „Вечити Јеврејин”.

Масакр у Камјањец Подиљску

27-28.08.1941. - Масакр у Камјањец Подиљску: СС јединице убијају 23.500 Јевреја (14-16.000 јеврејских избеглица из Пољске и Совјетског Савеза протеране из Мађарске на совјетске територије под немачком окупацијом, и локалних Јевреја)

Јевреји старији од 6 година носе жуту траку

Идентификација свих Јевреја старијих од 6 година жутом траком.

Масакр у Баби Јару

У Баби Јару у близини Кијева (Украјина) СС јединице убијају 33.000 Јевреја.

Одмах извршити издану наредбу

Јевреји који одмах не изврше издану наредбу биће послани у концентрациони логор.

Масакр у Одеси

Масакр у Одеси: румунски војници убијају 45.000-50.000 Јевреја а преосталих 35.000-40.000 заробљавају и одводе у гето. Немачке трупе такође учествују у масакру, од 22. до 24.10.1941. године.

Забрана емигрирања

Током трајања рата немачким Јеврејима забрањено да емигрирају.

Депортација Јевреја на Исток

Донета наредба да се од 01.11. до 04.11.1942. депортује 50.000 Јевреја из ”Старог Рајха” (територија Немачке пре 1938. године), Аустрије и Чешке-Моравске на Исток (на територије око Риге и Минска). Депортоване групе од по 1.000 људи из различитих градова Трећег Рајха. (Извор: IMT, PS-3921)

Јевреје који не раде важне послове послати на исток

Донета одлука да у наредним месецима Јевреје који нису запослени у предузећима од посебне важности за привреду треба послати у источне територије. Имовина тих Јевреја припашће немачком Рајху.

Основан логор Терезин

Нацисти основали концентрациони логор у Терезину (Чешка/Бохемиа).

Уредба о протеривању и експропријацији имовине

Донета Уредба која у Немачкој омогућава протеривање Јевреја и експропријацију њихове имовине.

Камиони-гасне коморе

У близини Бодгошча (немачки: Blomberg; анектирана територија Пољске) СС јединице убијају Јевреја користећи камионе са постројењима за гасификацију.

Перл Харбур

Бомбардован Перл Харбур. Дан касније Америка и Јапан једна другој објавиле рат.

Основан логор Сајмиште

Основан концентрациони логор Сајмиште "Judenlager Semlin" у Београду.

Немачка објављује рат САД

Немачка објављује рат Сједињеним Америчким Државама.

Забрана употребе телефона

Јеврејима забрањено да користе јавне телефоне.

Ванзејска конференција

Одржана Ванзејска конференција. Вођена дискусија о организацији убиства европских Јевреја.

Рација у Новом Саду

Рација у Новом Саду и Шајкашкој. У овом масакру мађарске снаге убијају 3.500 људи (од којих 1.200 Јевреја), 21-23.01.1942.

Транспорти из Француске и Словачке у Аушвиц

Први велики транспорти Јевреја из Француске и Словачке стижу у Аушвиц-Бикернау. Од оснивања концентрациони логор Аушвиц увећан је да би могао да прими више заробљеника него што је првобитно планирано. Након што су Немци одлучили да убију све Јевреје у Европи, Хајнрих Химлер је одлучио да Аушвиц-Бикернау буде централно место масовних убистава. Стога је командант логора Хес наредио изградњу две гасне коморе. Од лета 1942. године Аушвиц постаје основна дестинација за транспорт готово свих европских Јевреја. Приближно милион Јевреја је убијено у Аушвицу.

Aкција Рајнхарт

Систематско убијање пољских Јевреја (Aкција Рајнхарт) почиње доласком првих возова у логор за истребљење Белзец.

Систематско убијање Јевреја у Аушвицу

Систематско убијање Јевреја из целе Европе почиње у Аушвицу доласком првих депортационих возова.

Забрана коришћења јавног превоза

Јеврејима забрањено да користе јавни превоз.

Прво масовно убијање Jевреја гасом

Прво документовано масовно убијање 1.500 Јевреја гасом у Аушвиц-Биркенау.

Сви Јевреји на Сајмишту убијени

Крајем маја 1941. сви јеврејски заточеници на Сајмишту убијени употребом гасног камиона ”душегупке”.

Забрана слања поклона или новца Јеврејима

Забрањено слање поклона или новца Јеврејима и другима који су протерани.

Депортације из Амстердама у Аушвиц

Почетак депортације из Амстердама у Аушвиц-Биркенау.

Депортација из Париза

12.000 Јевреја ухапшено у Паризу да би били депортовани на исток.

Депортације из Варшавског гета у Треблинку

Почетак депортације Јевреја из Варшавског гета у Треблинку.

Депортација из НДХ у Аушвиц

Депортација 5.000 Јевреја из Независне државе Хрватске у Аушвиц, од 13. до 27.08.1942.

Говор Томаса Мана

Путем БиБиСи радио програма чувени немачки писац и добитник Нобелове награде Томас Ман се обраћа Немцима и говори против систематског убијања Јевреја.

Депортације из немачких логора у Аушвиц

Током новембра донета одлука да се Јевреји из свих концентрационих логора на територији немачког Рајха депортују у логоре Аушвиц или Лублин.

Вермархт заузима јужну Француску

Вермархт заузима јужни део Француске (Вишијевска Француска).

Конференција у Казабланки

Конференција у Казабланки (14-21.01.1943): Савезници одлучили да прихвате само безусловну предају Немачке.

Рација у Марсељу

Велика рација у Марсељу: 40.000 Јевреја ухапшено за депортацију.

Пораз Немачке у Стаљинграду

6. немачка армија капитулирала у Стаљинграду.

Депортација из Југославије и Грчке у Треблинку

7.144 Јевреја из Југославије (Македонија и јужна Србија) и 4.800 Јевреја из Грчке (Тракија и Македонија) које су биле под бугарском окупацијом, депортовани у логор смрти Треблинка. (18-23.03.1943)

Устанак у Варшавском гету

Почетак устанка у Варшавском гету. Трајао је до 16.05. када је цео гето разрушен од стране нациста. 50.000 Јевреја је страдало током устанка.

Депортација из Загреба у Аушвиц

Депортација 2000 Јевреја углавном из Загреба у Аушвиц.

Депортација деце из Холандије

Немци депортовали 1.250 деце млађе од 16 година из Холандије у логор смрти Собибор и убили их гасом.

Операција „Хаски”

Почетак операције „Хаски” (“Husky”) - Амерички и британски војници се искрцали на Сицилију.

Капитулација Италије

Италија капитулира.

Италија објављује рат Немачкој

Италија објављује рат Немачкој.

Депортација из Рима у Аушвиц

Почетак депортације 1.000 Јевреја из Рима у концентрациони логор Аушвиц.

Техеранска конференција

Техеранска конференција (28.11- 01.12.1943): Стаљин, Рузвелт и Черчил постижу договор о уређењу Европе после рата.

Немачка окупира Мађарску

Вермархт окупира Мађарску.

Расни закони у Мађарској

Немачки окупатори увoде расне законе у Мађарској да би искључили Јевреје из привреде.

Мађарски Јевреји носе жуту траку

Мађарски Јевреји обавезни да носе жуту траку са Давидовом звездом.

Јевреји из Мађарске у Аушвицу

Долазак првих Јевреја из Мађарске у концентрациони логор Аушвиц-Биркенау.

Инвазија на Нормандију

Почетак савезничке инвазије на Нормандију.

Последњи транспорт из Мађарске за Аушвиц

Последњи транспорт Јевреја из Мађарске. Од краја априла до почетка јула 435.000 Јевреја (424.000 према меморијалном центру Јад Вашем) из Мађарске и територија под мађарском окупацијом (као делови Војводине) депортовано у логор смрти Аушвиц-Биркенау, где је већина њих одмах убијена.

Црвена армија ослобађа Мајданек

Црвена армија ослобађа логор смрти Мајданек у близини Лублина.

Убијено 6000 Рома у Аушвицу

Током три дана нацисти убијају 6.000 Синта и Рома гасом у логору Аушвиц-Биркенау.

Депортација из Терезина у Аушвиц

Почетак депортације 18.000 Јевреја из концентрационог логора Терезин у логор смрти Аушвиц-Биркенау.

Јеврејима забрањено да користе заједничке просторије за грејање

Јеврејима забрањено да користе заједничке просторије за грејање у немачком Рајху.

Наредба о прикривању трагова злочина

Хајнрих Химлер наређује заустављање убијање гасом у Аушвиц-Биркенау, прикривање трагова и депортацију преосталих заточеника у концентрационе логоре Дахау и Берген-Белзен.

Црвена армија ослобађа Аушвиц

Црвена армија ослобађа Аушвиц са преосталих 7.600 затвореника.

Конференција на Јалти

Конференција на Јалти (04-11. фебруара 1945)

Америчке трупе ослобађају Бухенвалд

Америчка војска ослобађа концентрациони логор Бухенвалд.

Америчке трупе ослобађају Маутхаузен

Америчке трупе ослобађају концентрациони логор Маутхаузен.

Капитулација Немачке

Капитулација нацистичке Немачке.

Формиран Међународни суд

Велика Британија, Совјетски Савез, САД и Француска формирају Међународни војни суд (МВС). По први пут у историји оформљен је суд да би казнио злочинце за кршење међународног права. Суд је био задужен за:
- Злочине против мира
- Ратне злочине
- Злочине против човечности

Суђење у Нирнбергу

21 важних нацистичких вођа и функционера, као и шест криминалних организација, пред Међународним војним судом у Нирнбергу. Суд у Нинбергу осуђује 12 ратних злочинаца на смрт, 3 на доживотну робију, 4 добијају различите пресуде и 2 су ослобођени оптужнице. (од 20.11.1945. до 01.10.1946.)

Проглашење државе Израел

Проглашење државе Израел.

Први Треблинка процес

Први тзв. Треблинка процес у Франкфурту (1950-1951)

Суђење Ајхману у Израелу

Суђење Ајхману у Израелу 11.04.1961 - 15.12.1961. Ајхман проглашен кривим и осуђен на смрт.

Први Аушвиц процес

Почетак првог „Аушвиц процеса” - суђење 22 стражара и управника логора.

Други Треблинка процес

Други Треблинка процес у Дизелдорфу (1964-1965)

Трећи Треблинка процес

Трећи Треблинка процес у Дизелдорфу. (1969-1970)

Приступање Тројном пакту

Југословенска влада потписала приступање Тројном пакту.

Војни пуч у Београду

Војни пуч у Београду и образовање владе генерала Душана Симовића.
Хитлер доноси одлуку да се Југославија безобзирно војнички порази и уништи као држава уз помоћ суседа и унутрашњих непријатеља.

Напад нацистичке Немачке и њених савезника на Југославију

Напад нацистичке Немачке и њених савезника на Југославију отпочео је разорним бомбардовањем Београда са више стотина авиона. У току бомбардовања 6., 7., 11. и 12. априла убијено је преко 2.000 становника и уништен велики број зграда и културних објеката.

Проглашење Независне Државе Хрватске

Проглашење Независне Државе Хрватске у Загребу упоредо са уласком немачких војних јединица.

Немачке јединице у Београду

Прве немачке јединице су ушле у Београд; Почетак пљачки радњи и станова од немачких војника и фолксдојчера. На мети је посебно јеврејска имовина.

Формирање војне команде

Формирање Обласне војне команде 599 за Београд (Фелдкоммандантур 599) на челу са командантом пуковником Ернст-Мориц вон Каисенбергом (Ernst-Moritz von Kaisenberg). Формирање Оперативне групе Полиције безбедности и Службе безбедности (Еинсатзгруппе Сипо-СД (Einsatzgruppe Sipo)) на челу са СС-пуковником Вилхелмом Фуксом (Wilhelm Fuchs): успостављање Оперативне команде Полиције безбедности и Службе безбедности,на челу са СС-мајором Карлом Краусом. Најважнија полицијска служба у оквиру обе команде је био четврти одсек (Гестапо). У оквиру Гестапоа формиран је реферат за Јевреје, којим је руководио СС-поручник Фриц Штраке (Fritz Stracke).

Почетак регистрације Јевреја

Проглас шефа Оперативне групе полиције којим се Јеврејима под претњом смрти наређује да се 19.априла јаве у Пожарној команди на Ташмајдану. Тиме је почело регистровање и обележавање Јевреја жутим тракама око рукава.

Капитулација Југословенске војске

Потписивање безусловне капитулације Југословенске војске.

Почетак присилног рада Јевреја

Почетак присилног рада Јевреја на чишћењу рушевина и откопавању лешева погинулих у бомбардовању. Отпуштање Јевреја из јавних служби.

Образовање немачке војне управе у Србији

Образовање немачке војне управе у Србији (обухвата већи део Србије са северним Косовом и Банатом).

Драгомир-Драги Јовановић именован за изванредног комесара Београда

Драгомир-Драги Јовановић именован за изванредног комесара Београда. Почетак обнове рада београдске полиције.

Војна команда и договор Италије и Немачке

Генерал Хелмут Ферстер (Helmuth Foerster) преузео дужност Војноуправног команданта Србије. На челу Управног штаба је Харалд Турнер. На челу Војног штаба је пуковник Гравенхорст. Договор Немачке и Италије у Бечу о подели југословенске државне територије.

Антијеврејске мере: снабдевање водом и куповање робе

Наредба војног команданта Београда Вон Каисенберга да сви Јевреји у Београду могу куповати само после 10.30 часова, да могу на јавним чесмама да се снабдеју водом тек после осталих грађана “аријеваца” и забрањује се свим трговцима да испод руке продају робу Јеврејима. За прекршаје је предвиђена новчана казна, затвор или слање у у концентрациони логор.

Антијеврејске мере: забрана вожње трамвајима

На трамвајима су истакнути натписи да је Јеврејима забрањена вожња.

Антијеврејске мере: позив за регистровање

Позив Јеврејима да се јаве на Калемегдану ради регистровања.

Колаборационистичка управа у Србији

Формирање Савета комесара, прве колаборационистичке управе у Србији, на челу са Миланом Аћимовићем који је био и на челу Министарства унутрашњих послова.

Формирање српске жандармерије

Формирање Команде жандармерије, под којом је до краја маја било око 3.000 жандарма

Колаборационистичка власт у Београду

Наредбом Милана Аћимовића образована је Управа града Београд на челу са Драгим Јовановићем као главна српска управна и полицијска власт у Београду. Њен најважнији полицијски орган је било Одељење Специјалне полиције чији седми одсек је био задужен за спровођење мера против Јевреја и Цигана (Рома). На челу је био полицијски комесар Јован Николић.

Ново Време

Почео да излази главни дневни лист “Ново Време”.

Антијеврејске мере: забрана употребе телефона

Наређење немачке Обласне војне команде да Јевреји не смеју поседовати телефоне и служити се њима.

Антијеврејске мере: забрана поседовања фото апарата и фрижидера

Наређење Управника града Београда да Јевреји не смеју поседовати фото-апарате и фрижидере.

Антијеврејске мере: Објављивање “Наредбе која се односи на Јевреје и Цигане”

Објављивање “Наредбе која се односи на Јевреје и Цигане” у Листу уредаба Војног заповедника у Србији. Кодификоване су све дотадашње антијеврејске мере. Постављени комесари који ”управљају” јеврејским предузећима и радњама. Исте мере се односе и на Роме.

Експлозија у Смедереву

Велика експлозија лагероване муниције у Смедереву. Уништен је већи део града са преко 2.000 жртава.

Напад Немачке на Совјетски Савез

Напад Немачке и њених савезника и сателита на Совјетски Савез. Почетак масовног и систематског убијања Јевреја. Масовна хапшења припадника Комунистичке партије Југославије и њихових симпатизера. Састанак Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије у Београду, који је издао проглас “Уништавајмо непријатеља” са позивом на отпор окупацији. Стварање комунистичких ударних група по градовима.

Отпор: формирање Ваљевског партизанског одреда

Формирање Ваљевског партизанског одреда

Отпор: диверзија на прузи Ниш-Лесковац

Диверзија на прузи Ниш-Лесковац.

Отпор: одлука о подизању устанка

Састанак Политбироа ЦК КПЈ и доношење одлуке о подизању општег устанка у Југославији; слање делегате у поједине крајеве са упутством за дизање устанка. Акција пресецања главног вода Радио-станице Београд.

Стрељање 13 “комуниста и Јевреја”

Оглас о стрељању 13 “комуниста и Јевреја”. Све јача антијеврејска пропаганда и оптуживање Јевреја да су вође и финансијери “банди”.

Отпор: прва оружана акција партизана

Прва оружана акција партизана: убиство двојице жандарма у Белој Цркви.

Логор Бањица

Интернирана прва група заточеника у новоформираном логору у касарни на Бањици - Концентрациони логор Београд/Анхалтелагер Дедиње (Anhaltelager Dedinje). Логор је под немачком командом имао два дела: већи за немачке и мањи за затворенике српских квислиншких власти. Управник српског дела логора био је Светозар Вујковић. Логор постаје резервоар талаца за све масовнија стрељања.

Отпор: акција паљења новина

Акција паљења новина код Карађорђевог парка.

Отпор: акција паљења немачких војних возила

Велика акција паљења немачких војних возила у гаражама у Милешевској и Гробљанској улици. За одмазду стрељано 17 родољуба.

Стрељање 16 “комуниста и Јевреја”

Проглас о стрељању 16 “комуниста и Јевреја” због саботажа у Београду.

Логор у Шапцу

Интернирање око 1.100 Јевреја, избеглица из Средње Европе (Кладовски транспорт) у логору у Шапцу (Пионирске бараке на реци Сави).

Јевреји и Роми као таоци

Наређење Харалда Турнера, шефа Управног штаба Војног заповедника Србије, обласним и среским војним комадама да као таоце за одмазде треба првенствено узимати Јевреје и Роме.

Отпор: паљење немачких војних возила

Неколико паљевина немачких војних возила у Београду и других војних објеката.

Отпор: акција паљења новина

Симултана акција паљења новина у разним деловима Београда.

Јачање репресије према становништву Београда

Јачање репресије према становништву Београда: продужење полицијског часа, за Јевреје још краће од осталог грађанства.
Стрељање 122 “комуниста и Јевреја” због саботаже на немачким војним возилима.

Београд да плати казну

Наређење команданта Београда да град због саботажа плати контрибуцију од 10 милиона динара.

Отпор: излази Билтен

Почео да излази Билтен Главног штаба Народноослободилачких партизанских одреда Југославије

Уништено село Скела

Уништено село Скела.
Стрељање мушких становника и логораша са Бањице.

Обешени родољуби на Теразијама

Стрељање затим вешање петорице родољуба на електричне стубове на Теразијама.
Парада и збор фолксдојчерских организација из Београда и Земуна код Техничког факултета.

Депортовање Јевреја из Баната у Београд

Депортовање Јевреја из Баната у Београд од 18. августа до 20. септембра.

Логор Топовске шупе

Формирање логора за Јевреје у Топовским шупама на Аутокоманди у Београду.
Интернирање банатских, затим и београдских јеврејских мушкараца.

Недић на челу “Владе народног спаса”

Командант Србије именовао “Владу народног спаса” на челу са генералом Миланом Недићем.

Отпор: ослобођење Лознице

Удружене снаге оба покрета отпора, партизанског и ројалистичког, ослободиле су Лозницу.

Стрељање 50 комуниста

Стрељање 50 комуниста због убиства немачког војника у Београду.

Нови талас хапшења

Наређење Команданта Србије да се “похапсе сви активни официри и подофицири, сви Јевреји и Цигани”.
Нови талас хапшења и интернирања Јевреја у логор Топовске шупе, делом и у логор на Бањици.

Устанак се распламсава

Одлазак Централног комитета КПЈ и команданта Главног штаба партизанских одреда Јосипа Броза Тита из Београда на простор западне Србије.
Наређење Адолфа Хитлера да се устанак у Србији угуши најоштријим средствима.
Наређење Врховне команде немачких оружаних снага да се у Србији стреља 100 “комуниста” за погинулог и 50 за рањеног немачког војника или фолкдојчера.

Стрељање 187 Јевреја

Стрељање 187 Јевреја из логора на Бањици.

Генерал Франц Беме именован да угуши устанак

Именовање генерала Франца Бемеа (Franz Boehme) за Опуномоћеног комаданта у Србији са задатком да угуши устанак у Србији.

Четничко-партизански напад на Шабац

Науспели четничко-партизански напад на Шабац од 21. до 23. септембра.

Масовне одмазде над становништвом

Прелазак немачке 342. дивизије из Срема у Шабац и почетак масовног интернирања и стрељања становништва.

Стрељање 2200 талаца из логора Топовске шупе и логора у Шапцу

Наређење генерала Бемеа да се за погинулог 21 немачког војника обезбеди из логора у Шапцу и Београду (Топовске шупе) 2.100 затвореника, првенствено Јевреја и комуниста. Због смрти још једног војника број је повећан на 2.200.

Стрељања Јевреја из логора Топовске шупе

9. и 11. октобра: почетак стрељања Јевреја из логора Топовске шупе на путу Панчево-Јабука у јужном Банату.

План о великом концентрационом логору

Наређење о изградњи великог концентрационог логора у Засавици за интернирање устаника, становника са устаничких подручја и свих преосталих Јевреја и Рома.

Нови талас хапшења

Наређење генерала Бемеа да се у целој Србији похапсе као таоци сви комунисти и сумњиви, сви Јевреји и део националиста и демократа. Логор у Топовским шупама је постао главни резервоар јеврејских талаца за стрељања.

Стрељање талаца из логора у Шапцу

12. и 13. октобра: стрељање талаца из логора у Шапцу у Засавици. Стрељано 750 Јевреја из Кладовског транспорта, 84 Рома, и неколико Срба.

Масовна стрељања у Краљеву

У периоду од 15. до 20. октобра, због губитака у борби са партизанско-четничким јединицама које су опседале Краљево, у граду је стрељано 2.194 талаца.

Стрељање “200 комуниста и Јевреја” у Београду

Због напада на двојицу немачких војника у Београду стрељано је “200 комуниста и Јевреја”.

Масовна стрељања у Крагујевцу

Због погинулих немачких војника у три села око Крагујевца стрељано 415 Срба. Стрељање настављено наредних дана у Крагујевцу.

Масовна стрељања у Крагујевцу настављена

20. и 21. октобра у Крагујевцу стрељано 2.381 особа, међу њима и 37 Јевреја.

Отварање Антимасонске изложбе у Београду

Отварање Антимасонске изложбе у Београду - врхунац антијеврејске пропагандне кампање.

Масовно стрељање Јевреја и Рома из логора Топовске шупе

Масовно стрељање Јевреја и Рома из логора у Топовским шупама на стратиштима у јужном Банату, од 27. до 30. октобра

Припрема логора на Београдском сајмишту

Наређење генерала Боехмеа да се због поплаве нови логор, уместо у Засавици, уреди на Београдском сајмишту. Добијање сагласност владе Независне Државе Хрватске да се логор уреди на Београдском сајмишту (подручје града Земуна).

Почетак сукоба партизанског и ројалистичког покрета отпора

Почетак отвореног сукоба партизанског и ројалистичког покрета отпора.

Стрељање 100 ”комуниста и Јевреја”

Стрељање “100 комуниста и Јевреја” због напада на немачког стражара.

Офанзива немачких снага

Офанзива немачких снага на партизанску слободну територију у западној Србији.

Пораз партизанских снага и повлачење

Пораз партизанских снага и повлачење у италијанску окупациону зону.

Јевреји и Роми ће бити пребачени у концентрациони логор на Сајмишту

Извештај генерала Бемеа да ће сви Јевреји и Роми бити пребачени “у концентрациони логор крај Земуна” (Београдско сајмиште).

Почетак интернирања свих Јевреја у Јеврејски логор Земун

Почетак интернирања свих Јевреја из Србије, углавном жена и деце, у новоформирани Јеврејски логор Земун (Јуденлагер Семлин -Judenlager Semlin)

Интернирање београдских Јевреја и Рома у логор на Сајмишту

Oд 8. до 13. децембра: Интернирање београдских Јевреја у логор на Сајмишту.
Интернирање ромских жена и деце у истом логору у посебном павиљону.

Јевреји из логора Бањица пребачени на Сајмиште

Пребацивање Јеврејки из логора на Бањици у логор на Сајмишту.
Комесарска управа јеврејског кућног и земљишног поседа из Штаба Генералног опуномоћеника за привреду у Србији Франца Нојхаузена (Franz Neuhausen), почела је процену и продају јеврејске имовине.

Смртна казна ономе ко помаже Јевреје

Објављивање “Уредбе која се односи на примање на конак Јевреја”, којом је под претњом смртне казне забрањено примање на конак или сакривање Јевреја и наређена је предаја све јеврејске имовине поверене на чување.

Јевреји из логора у Шапцу пребачени на Сајмиште

Из логора у Шапцу у логор на Сајмишту упућено је 312 јеврејских жена и деце из Кладовског транспорта и из Шапца.

Јевреји из логора у Нишу пребачени на Сајмиште

Депортовање 282 јеврејских жена и деце из логора у Нишу у логор на Сајмишту.

Одлука у Берлину: све Јевреје у Србији убити у Србији

Доношење одлуке у РСХА (Главни безбедносни уред Рајха - Reichssicherheitshauptamt) у Берлину да се Јевреји из Србије убију у самој Србији. Долазак из Берлина у Београд камиона-гасне коморе (душегупке) и двојице СС-подофицира који ће њоме да управљају.

Депортовање Јевреја из Косовске Митровице на Сајмиште

Депортовање око 500 Јевреја из Косовске Митровице (из Новог Пазара, Сјенице и Косовске Митровице) у логор на Сајмишту.

Прве жртве ”душегупке” из Јеврејске болнице на Дорћолу

Од 19. до 22. марта: убијање 700-800 Јевреја (болесника, лекара, болничког особља и њихових породица) из Јеврејске болнице на Дорћолу. Прва употреба ”душегупке” - возећи се специјалним камионом преуређеним у покретну гасну комору, жртве су угушене гасом на путу ка војном стрелишту у Јајинцима, где су их чекале припремљене раке.

Пуштање преосталих Рома из логора на Сајмишту

Крајем марта: пуштање преосталих Рома из логора на Сајмишту. У међувремену најмање 60 ромских заточеника умрло од зиме, болести и глади.

Почетак убијања свих Јевреја у логору Сајмиште

Крајем марта - почетком априла: Почетак акције убијања свих јеврејских заточеника логора на Сајмишту на путу између логора и стрелишта у Јајинцима гушењем у ”душегупци”.

Основан Биро за јеврејске станове

Обласна војна команда 599 је основала Биро за станове (Wохнунгсамт - Wohnungsamt) који ће додељивати јеврејске станове.

Убијање последње групе Јевреја из логора

Убијање последње групе Јевреја из логора. Укупно је убијено 6.320 јеврејских заточеника гушењем у ”душегупци” - камиону мобилној гасној комори.

Меморандум Фрица Радемахера: “јеврејско питање у Србији више није актуелно”

Према меморандуму Фрица Радемахера (Fritz Rademacher) из немачког министарства иностраних послова “јеврејско питање” у Србији више није актуелно.

Извештај Емануела Шефера: више нема ”јеврејског питања”

Извештај Емануела Шефера (Emanuel Schaefer) генералу Валтеру Кунтцеу (Walter Kuntze) да у Србији више нема “јеврејског питања”.

Стрељање преосталих Јевреја из болница у Београду

2. и 3. јула: Одвођење и стрељање Јевреја из болница у Београду: 5 из болнице Београдске трговачке омладине и 17 из Душевне болнице у Београду.

Извештај Харалда Турнера: ”Србија - једина земља у којој је јеврејско и циганско питање решено”

Извештај Харалда Турнера (Harald Turner) генералу Александер Леру (Alexander Loehr) да је Србија “једина земља у којој је јеврејско и циганско питање решено”.

Стрељање преосталих Јевреја из болнице у Ковину

Стрељање 11 јеврејских болесника из Душевне болнице у Ковину.

Успостављање команде Прихватног логора Земун

Успостављање команде новог логора на Београдском сајмишту, Прихватног логора Земун (Anhaltelager Semlin) од особља Гестапоа из Београда.

Почетак рада Прихватног логора

Долазак прве групе заробљених партизана из Чачка у Прихватни логор Земун, њих 117, а затим нових великих група из логора у Србији и усташког логора Јасеновац. Заточеници су затим депортовани у логоре у Норвешкој, Грчкој, у концентрационе логоре Маутхаузен, Аушвиц, у радне логоре у Бору и Трепчи, на егзекуције у Јајинце и разна места у Срему. Од 1943. у логор су стизали и заточеници из Грчке и Албаније ради упућивања у друге немачке логоре.

Транспорт Јевреја из Сплита

Долазак групе од 145 Јевреја из Сплита (86 мушкараца и 59 жена са децом).

Sonderkommando 1005 - сакривање трагова злочина

Од новембра 1943 до марта 1944. посебна команда Sonderkommando 1005 ради на уништавњу лешеве убијених у Јајинцима, са циљем сакривања трагова злочина.

Бомбардовање логора

Бомбардовање логора од англоамеричке авијације. Погибија и рањавање неколико стотина заточеника 16. и 17. априла 1944.

Гестапо предаје Сајмиште усташкој полицији

Гестапо је логор предао на управу усташкој полицији.

Транспорта 440 Јевреја са Косова и Метохије

Долазак транспорта из Приштине са 440 Јевреја са Косова и Метохије и јеврејских избеглица ухапшених у Црној Гори.

Депортовање Јевреја из Приштине

Депортовање групе из Приштине у концентрациони логор Берген–Белсен.

Депортовање групе из Приштине у концентрациони логор Берген–Белсен

Депортовање групе из Приштине у концентрациони логор Берген–Белсен.

Ослобођење Београда

Ослобођење Београда од стране Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије.

Формирање Анкетне комисије за утврђивање злочина

Новембар 1944: формирање Анкетне комисије за утврђивање злочина у логору на Сајмишту; ексхумације лешева на Јеврејском гробљу у Земуну и на Бежанијском гробљу.

Временска линија 2:
Холокауст у Србији под немачком окупацијом и логор на Сајмишту

Окупација, отпор, страдање и Холокауст

др Милан Кољанин
историчар