Cipele za trčanje, scena 7 | VREME: utorak 8. april 1941. | MESTO: Pančevački most

Povratak u Pančevo

siže:

Stric Jovan je kao rezervni oficir odmah pozvan u Vojsku Kraljevine Jugoslavije da se uključi u odbranu zemlje. Nemački avioni su dva dana bombardovali Beograd.

Trećeg dana ih nije bilo pa je majka Klara stigla iz Pančeva da decu odvede kući. Od majke su čuli da je i otac Leo već regrutovan i poslan sa jedinicom na položaje negde kod Bačke Topole. Majka je bila veoma zabrinuta.

Stric Jovan je došao da se na kratko pozdravi sa decom i Klarom. Bio je obučen u uniformu Vojske Kranjevine Jugoslavije. Nakon što ih je čvrsto zagrlio i izljubio, rekao im je da budu hrabri i da ne brinu. Potom je odmah otišao sa grupom vojnika koji su ga čekali. Tomislav i Sara su mahali stricu. Deca su bila uplašena i zabrinuta, ali su mislili da je dobro da ih brani njihov veliki i nežni stric Jovan.

Majka i deca su se zaputili ka Pančevu. Stigli su do Pančevačkog mosta koji je bio teško oštećen tokom prva dva dana bombardovanja. Dok su prelazili, morali su da zaobilaze velike rupe u mostu kroz koje se video Dunav, a bombe koje nisu bile eksplodirale virile su zabijene u beton.

Tek uveče su stigli kući u Pančevo. Par dana kasnije nemački avioni su nastavili bombardovanje Beograda i okolnih položaja Jugoslovenske vojske. Od snažnih eksplozija zemlja se tresla i u Pančevu. Kasnije su čuli da je most koji su tog dana prešli srušen u bombardovanju.

Pročitano

Lokacija:

Istorijske fotografije i drugi materijali

Danas:

Pančevački most danas

© Terraforming 2016
www.terraforming.org

Tekst i scenario: Miško Stanišić
Ilustracije: Tiberiu Beka
Istraživač i konsultant: dr Čedomila Marinković