• Dan na trkama

Crveni automobil, scena 1 | VREME: Nedelja 3. septembar 1939. | MESTO: ul. Pariska, Kalemagdan, Beograd

Dan na trkama

Tog dana nad Beogradom je osvanuo predivan letnji dan. Aleksandar je uzbuđen – danas se u Beogradu održava velika auto trka na stazi oko Kalemegdana! Sa svojim najboljim drugarom iz razreda, Bogdanom, o ovoj trci je razgovarao već nedeljama. Aleksandrov otac Rihard je održao obećanje da će ih obojicu povesti na trke, pa su na tribine preko puta Francuske ambasade stigli još rano ujutro. Spremni da na trkama provedu celi dan poneli su korpu sa hranom.

Sa njima je bio i Pavle, Aleksandrov brat od strica. Dečak je jako voleo Pavla. Pavle je bio desetak godina stariji, i Aleksandru je bio veliki uzor. Krišom je pokušavao da namesti razdeljak na isti način kako je to Pavle radio, tako da mu jedan pramen malo padne na čelo. Pošto ga je mama uvek detaljno začešljavala da bude “uredan”, Aleksandar je taj Pavlov pramen doživljavao kao veoma značajan dokaz zrelosti i nezavisnosti. “Kada budem odrastao nosiću kosu kako ja želim!” mislio je u sebi.

Ali tog dana sve je bilo posvećeno trkama. Bogdan i Aleksandar su već ranije istražili sve što su mogli da pronađu o vozačima i automobilima. “U Beogradu su čak četiri prvaka sveta!” sa uzbuđenjem je ponavljao Bogdan. Aleksandar i Bogdan su dugo raspravljali o tome koji je bolid najbolji: Bugati ili Mercedes? Na kraju su pitali Pavla, čije mišljenje su dečaci svakako najviše cenili. Pavle je rekao “Mercedes, jer to je nemački automobil”, ali nije imao vremena da pobliže objasni jer mu je glas zaglušila graja publike – trka je počela!

Kada je iza okuke izjurio prelepi crveni Mercedes Benc obojica su se složili da je to bez premca najbolji automobili na svetu. „Mercedes Benc W-154 M163“, jedva je od uzbuđenja izgovorio Bogdan. “Oče, mogu li da vidim Mercedes iz blizine?” Kroz opori miris benzina i nagorenih guma, galamu uzbuđene publike, buku motora i škripu točkova, otac je Aleksandru doviknuo da će svakako ići da posete sajam, pa će tada pregledati sve najnovije Mercedes modele.

Nekako svečano svesni da će se ovog prelepog dana sećati celog života, nakon završetka trke kada su se gledaoci već uveliko razišli, Aleksandar i Bogdan su ostali još dugo zagledani u zlatno septembarsko nebo daleko preko Save, i još dalje, dokle samo dečiji pogledi mogu dopreti.

Pročitano