Cipele za trčanje, scena 2 | VREME: nedelja popodne, 15. septembar 1940. | MESTO: pančevačka Sinagoga, danas ulica Dr Svetislava Kasapinovića, Pančevo

Venčanje u sinagogi

siže

Nedelja je, divan sunčan septembarski dan. Vazduh miriše na leto. U pančevačkoj sinagogi se održava venčanje.

Tomislav je voleo sinagogu. Bila mu je nekako posebno lepa, tako bela, osunčana i svečana. Ali najviše je voleo što su u sinagogu uvek išli svi zajedno – cela porodica, i što su tu uvek sretali mnogo prijatelja i rođaka. Zato ga je sinagoga uvek podsećala na lepe stvari – zajedništvo, prijateljstvo, nežnost i ljubav.

Mladenci su upravo izašli iz sinagoge na ulicu predvođeni devojčicama obučenim u belo. Fotograf se spremao da napravi grupne fotografije svatova.

Među devojčicama je i Agnes. Agnes ide u istu školu kao Tomislav. Ona se smeška i maše Tomislavu, ali Tomislav ne zna kako da reaguje i neprijatno mu je što svi to vide, pa se malo postideo.

Tomislavov otac Leo čestita mladoženjinom ocu Jakovu. Majka Klara je srećna i, kao što to obično na venčanjima radi, ne može da sakrije suze jer je uvek gane kada se mladi ljudi vole i venčaju se. Sestra Sara je pomogla da automobil lepo okite cvećem.

Pročitano

Lokacija:

Istorijske fotografije i drugi materijali

Danas:

Pančevačka sinagoga danas

© Terraforming 2016
www.terraforming.org

Tekst i scenario: Miško Stanišić
Ilustracije: Tiberiu Beka
Istraživač i konsultant: dr Čedomila Marinković